YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ  
2011-2012 DÖNEMİ ÇALIŞMA RAPORUDUR 
 
YKKED Ankara Şube Yönetim Kurulu, göreve geldiği 13 Mart 20111 tarihinden başlayarak, bugüne kadar, görevini, dernek kuruluş felsefesi ve ilkeleri doğrultusunda, Köy Enstitüsü anıtsal girişimine yakışacak bir anlayışla yerine getirmeye çabası içinde olmuştur. Dernek Yönetim Kurulu, iki yıl boyunca, üyelerin hemen tamamının Ankara dışında bulunduğu kısa yaz dönemleri dışında, her hafta düzenli olarak toplanarak, toplantılarına üyeleri ve dernek çalışmalarına ilgi göstereceğini umduğu dostlarını da katarak aralıksız sürdürmüştür. Daha önceki çalışma dönemlerinde ilke edinilen yöntemler bu dönemde de etkinliklerin odak noktasını oluşturmuştur. Bugün ve yarın için de önemli düşünce ve davranış ilkeleri barındıran, imececi, paylaşımcı, sorgulayan, yol ve yöntem araştırmacılığını hep önde tutan Köy Enstitücü bir anlayışla, Ankara’daki yerel derneklerle, meslek odalarıyla, demokratik kitle örgütleriyle Ankara çevresindeki yerleşim birimleriyle ilişkilerin sürdürülmesine çaba gösterilmiştir. Bu çalışmalar içinde, özellikle de üniversiteli genç kuşakların dernek çalışmalarında yer alabilmelerine önem verilmiş, genç kuşağın girişimci gücünün geliştirilmesi için olanaklar oluşturulmaya çalışılmıştır.   Dernek çalışmaların tanıtımı ve Köy Enstitüleri konusundaki bilgi ve heyecanın paylaşılması amacıyla kurulmuş olan bilgisunar sitemiz bu dönemde de yayında kalmış ve Sayman üyemiz, derneğin iletişim alanındaki çalışmalarında özveriyle yer alan Yasemen R. Çınar tarafından güncellenerek yaşamını sürdürmüştür. Yönetim Kurulumuz, 13 Mart 2011 tarihinde göreve geldikten sonraki ilk etkinliklerini 17 Nisan 2011 haftasında gerçekleştirmiştir. Bu hafta, 13 Nisan 2011 Çarşamba günü Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Salonunda, Atatürkçü Düşünce Derneği Yenimahalle Şubesi ile birlikte yapılan etkinlikle açıldı. ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan’ın açılış konuşmasından sonra HASANOĞLAN ONURUMUZDUR adlı belgesel izlendi. Eğitimci parlamenter Mustafa Gazalcı, Köy Enstitüleri’nden günümüze yürütülen eğitim politikasını anlattı. YKKED Ankara Şube Başkanı Alper Akçam’ın yetmiş yıllık kültürel değişimi özetlemeye çalıştığı konuşmasından sonra ADD Yenimahalle Şubesi adına konuşmacılara anmalıklar verildi.
    
    KÖY ENSTİTÜLERİ, 71 KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE, NECLA KIZILBAĞ ANADOLU LİLESİ’NDE ANILDI
14 Nisan Perşembe günü, saat 11.00 de lise çok amaçlı salonundaki etkinlik, Köy Enstitülü şair Mehmet BAŞARAN’ın yazdığı, Köy Enstitülü öğretmen Ahmet YOL’un seslendirdiği TONGUÇ BABA şiirinin dinlenmesi ile başladı. Şiirin seslendirilmesi sırasında Öğretmen Necla Kızılbağ Anadolu Lisesi Öğrencileri çok başarılı bir canlandırma çalışması yaptılar. Prof. Dr. Oğuz MAKAL’ın hazırladığı Ülkeyi Kucaklayan Adam: TONGUÇ  Belgeselinin izlenmesinden sonra Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şube Başkanı Alper AKÇAM kısa bir konuşma yaptı. Salonu dolduran öğrencilerin baştan sona büyük bir ilgiyle izleği etkinlik, Köy Enstitüleri anıtsal adına yakışır bir duygu yoğunluğu ve coşku içinde tamamlandı.      
    ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ’NDE KURULUŞUNUN 71. YILINDA KÖY ENSTİTÜLERİ

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ve ODTÜ Tarih Topluluğu’nun birlikte düzenlediği KURULUŞUNUN 71. YILINDA KÖY ENSTİTÜLERİ etkinliği, 15 Nisan Cuma günü, sabah 9.30’da başladı, akşam 18.00’e kadar sürdü. ODTÜ Öğrencisi ve Hasanoğlan çalışmalarının katılımcısı Gizem Buse Çetiner’in sunuculuğunu yaptığı program, saat 9.30’da saygı duruşu ile açıldı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meral Uysal,  YKKED Ankara Şube Başkanı Alper Akçam’ın açış konuşmalarından sonra A. Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gönül Akçamete’nin gönderdiği açılış ve kutlama metni okundu. Açılıştan sonra Ankara Konservatuvarı sanatçılarının dinletisi vardı.  Prof. Dr. Oğuz Makal’ın hazırladığı “Ülkeyi Kucaklayan Adam: TONGUÇ”  belgeselinin izlenmesinden sonra günün ilk oturumuna geçildi. ODTÜ Tarih Bölümü Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Seçil Kara Akgün’ün oturum başkanlığında halkbilimci İlhan Başgöz, Köy Entitüleri ve Tonguç Baba ile ilgili anılarını anlattı. A. Ü. Eğitim Bilimleri’nden Prof. Dr. L. Işıl Ünal, Yrd. Doç Seçkin Özsoy ve Araş. Gör. Halil Buyruk’un birlikte hazırladıkları "Köy Enstitülerinin Eleştirel Pedagoji Geleneği İçindeki Yeri ve Önemi" başlıklı bildiri Seçkin Özsoy tarafından sunuldu.  Öğlen sonu yapılan ikinci oturumda oturum başkanlığını Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri öğrencisi Ceren Hiçyılmaz yaptı. Doç. Dr. Haluk Erdem, 21. Yüzyıl Dünyasında Köy Enstitülerini Yeniden Düşünmek” başlıklı bildirisini sundu. Gülin Onat Bayır, Talip Can, Serpil Yalçınalp, Halil Ersoy ekibi tarafından hazırlanmış “Köy Enstitülerinde İş Eğitimi Deneyimden Günümüz Teknoloji Eğitimi ve Bilişim Teknolojileri Eğitimine” başlıklı bildirinin sunumu Halil Ersoy tarafından yapıldı. Ankara Sokak Sanatları Atölyesi’nden Onur Kaya’nın pandomim gösterisinden sonra etkinliğin paneli gerçekleştirildi. Dr. Niyazi Altunya, gazeteci Işık Kansu ve Alper Akçam’ın katıldıkları panelde izleyicilerden gelen sorulara da yanıt verildi. Etkinliğin kapanışında A. Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi’nin konuklara sunumu vardı.

  CUMHURİYET KÜLTÜR MERKEZİ’NDE, 71. YILINDA KÖY ENSTİTÜLERİ
YKKED Ankara Şubesi, 2011 yılının 17 Nisan etkinliklerinin dördüncü gününde Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu’ndaki Cumhuriyet Kültür Merkezi’ndeydi. Kalabalık nedeniyle izleyicilerden bir kısmı ayakta kalmıştı. Hasanoğlan Çalışma Grubu tarafından hazırlanan HASANOĞLAN ONURUMUZDUR adlı belgeselin gösteriminden sonra YKKED Ankara Şube Başkanı Alper Akçam’ın kısa söyleşisi gerçekleştirildi. Etkinliğin son kısmında Köy Enstitülü yazar Talip Apaydın ve Dursun Kut’un kısa açıklamaları dinlendi.    

17 NİSAN 2011, HASANOĞLAN’DA, HASANOĞLAN ÇALIŞMA GRUBU’YLA TAÇLANDI…

Hasanoğlan etkinliklerinin son gününde, Hasanoğlan’da büyük bir şenlik gerçekleştirildi. İki yıla yakın bir süredir önemli girişimlere imza atmış Hasanoğlan Çalışma Grubu’nun, özellikle de Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği (HASDER) ve YAPIDER’in etkin oldukları, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin yürütmesinde yer aldığı şenlik görülmeye değerdi.   Etkinlik,17 Nisan 2011 günü saat 10.00 da Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesi  açık hava tiyatrosunda, saygı duruşu ve  İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. HASDER Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Yıldırım’ın Açılış konuşmasından sonra, Köy Enstitüsü mezunu 50 civarında öğretmen sahneye davet edildi, kendilerine teşekkür edildi ve anıt öğretmenler karanfillerle sahneden uğurlandılar.  Hemen arkasından, Çifteler Köy Enstitüsü ve Yüksek Köy Enstitüsü çıkışlı yazar Talip Apaydın,  Köy Enstitülerini anlatan bir konuşma yaptı.  Etkinlik süresince şiirler okundu, birçok halk müziği ve Türk sanat müziği sanatçısı arka arkaya sahneye çıkıp seslerini ve coşkularını paylaştılar. Ankara Sokak Sanatçıları Atölyesi 17 Nisan için hazırladığı gösteriyle katıldı etkinliğe. Seyranbağları Necla Kızılbağ Anadolu Lisesi öğrencilerinin Çağdaş Drama Derneği’nden Erkut Bil kolaylaştırıcılığında hazırladığı canlandırma ilgiyle izlendi.  Hasanoğlan Atatürk Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri GALAKSİ- TAKSİ adlı oyunla etkinliğin belki de en önemli katılımcısı olarak yerlerini aldılar. Okul korosunun müzikli sunumuyla program 15.30 da sona erdi.
Şenlikte katılımcı sayısının bini geçmiş olduğu gözlendi. Yağmurlu havaya karşın, Hasanoğlan’a ve 17 Nisan’a gösterilen ilgi, coşkulu katılım, umutları yeniledi…

  ÜMİT KAFTANCIOĞLU, ÖLDÜRÜMÜNÜN 31. YILINDA ANKARA’DA ANILDI

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi, Ümit Kaftancıoğlu’nun yeğeni Hayati Tatar, İncedere, Güneşgören, Koyunpınar Köy Dernekleri, Ardahan Vakfı, Ekin Grup-Kültür Sanat Merkezi, ARDER (Ardahan Sevenler Derneği) tarafından düzenlenen, Hacı Bektaş Veli Vakfı’nın Ankara Sokullu’daki toplantı salonunda, 24 Nisan 2011 günü, saat 13.30’da yapılan anma etkinliğine çok büyük bir ilgi vardı. Hayati Tatar’ın yaptığı açış konuşmasından sonra Ardahanlı eğitimci Arif Kartal’ın yöneticiliğini yaptığı, Kaftancıoğlu’nun oğlu Dr. Ali Naki Kaftancıoğlu, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler derneği Ankara Şubesi ve Dursun Akçam Kültür Sanat Vakfı Başkanı Alper Akçam, halkbilimci yazar Metin Turan’ın konuşmacı oldukları açık oturum gerçekleştirildi. Ali Naki Kaftancıoğlu’nun, babası için söylediği, “o bize babalık yapamadı, sizin için öldü” sözü salondan büyük alkış aldı. Halk âşıkları Ozan Sinemi, Mustafa Sayılır, Zeynel Çınar’ın Kaftancıoğlu’nu anlatan, yöre geleneğini canlandıran deyiş ve ezgilerinden sonra Ardahanlı sanatçı parlamenter Faruk Demir kısa bir konuşma yaptı, türküler söyledi. Daha sonra sanatçı Canan Başkaya’nın türküleri dinlendi.     Gazeteci Doğan Hızlan, Bekir Coşkun, Can Dündar’a, sanatçı Canan Başkaya’ya, Kanal B televizyonuna Hayati Tatar ve düzenleme kurulu tarafından plaketler verildi.  
 
DURSUN AKÇAM ANMASI

2011 güz döneminin ilk etkinliği Cılavuz Köy Enstitülü yazar, mücadele insanı Dursun Akçam’ın anılması oldu. “Kaf Dağları’nın Çarıklı Çocuğu”, yazar, öğretmen ve devrimci halk mücadelesi insanı Dursun Akçam, ölümünün 8. Yılında, mezarı başında ve Ankara Mülkiyeliler Birliği salonunda yapılan toplantılarla anıldı. Mezarı başında yapılan anmada Dursun Akçam’ın can dostu, felsefeci yazar Vecihi Timuroğlu, parlamenter Hasan Özçelebi  ve Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı  Başkanı Alper Akçam birer konuşma yaptılar. Kızılay’da, Mülkiyeliler Birliği salonunda yapılan anma törenine düzenleyici kuruluşlar adına Ardahan İli Kalkınma Vakfı Başkanı Sabri Arpaç’ın konuşması ile başlandı. Prof. Dr. Oğuz Makal’ın hazırladığı KAF DAĞININ ARKASINDAKİ DURSUN AKÇAM belgeselinin izlenmesinden sonra Vecihi Timuroğlu, Mustafa Demir ve Alper Akçam’ın konuşmacı oldukları açık oturuma geçildi. Vecihi Timuroğlu bir kavga insanı olarak dostu Dursun Akçam’ı anlattı. Timuroğlu, Dursun Akçam’ın seksen beş yılı aşmış ömrü boyunca edinebildiği birkaç dostundan biri olduğunu söyledi; aynı zamanda tüm akıl ürkekliklerine inat, coşku ve umut dolu bir insan olduğunu vurguladı. Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER) Genel Başkanı Mustafa Demir, Dursun Akçam’ın öğretmen mücadelesi ve örgütlenmesindeki yerini anlattı. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Alper Akçam, “Bir Edebiyatçı Olarak Dursun Akçam”ı konuştu. 24,25,26 Haziran 2011 tarihinde Ardahan’da yapılan 7. DURSUN AKÇAM KÜLTÜR ve SANAT GÜNLERİ’nden özet görüntülerin izlendiği kısa belgeselden sonra ozan Ali Rıza Yılmaz’ın müzik dinletisine geçildi… Dursun Akçam’ın 9. Ölüm yıldönümünde daha önce görev yaptığı ve Türkiye öğretmen mücadelesini başlattığı Kırıkkale’de anılacağının duyurulmasından sonra etkinlik bitirildi.  

YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ, EĞİTİM BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ  ile, “ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMALARI VE EĞİTİM GERÇEKLİĞİ”Nİ KONUŞTU  

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Çağdaş Gençlik Topluluğu’nun düzenlediği, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi’nin katıldığı “ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMALARI ve ÖĞRETMEN GERÇEKLİĞİMİZ” başlıklı etkinlik 05 Aralık 2011 günü gerçekleştirildi. AÜ Eğitim Bilimleri 10 nolu dersanedeki etkinliğe öğretmen adayları katılımcı oldular; ilgiyle izlediler. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan topluluk temsilcisi Ceren Uysal, eğitim ve öğretmenlik sorunlarının yalnızca üniversite hocaları tarafından konuşuluyor olmasının bir şeyleri eksik bıraktığını, öğretmen adayları olarak bu sorunları özgürce tartışabilmek için topluluğu kurduklarını ve toplantıyı düzenlediklerini anlattı. Gazeteci Varlık Özmenek, 19 Kasım 1951 TBMM gizli oturumu tutanaklarından söz ederek, Köy Enstitüleri’ni kapatmak için gülünç ve mide bulandıran gerekçeler öne sürülmüş olduğundan söz etti; öğretmen yetiştirme tarihçesi üzerine konuştu. Özmenek, 700 yıllık eğitim ve kültür tarihimizde en önemli uygarlık girişimi olan Köy Enstitülerinin kapatılmasında dönem siyasetçileri en aktif rolü aldığını vurguladı. İkinci konuşmacı Doç. Dr. Haluk Erdem’in konuşma başlığı “Öğretmen mi, Belletmen mi” idi. Haluk Erdem, eğitimimizin geleceğinin sorunlarını tartışmak yerine gelecek eğitimini tartışmanın gündeme alınmasının gerektiğinin altını çizdi. Öncelikle yapılması gereken işlerden birinin de, “istendik davranış yönetimi” olarak tanımlanan eğitimin bu tanımının özgür birey oluşmasıyla çelişen bir içerik taşıdığını ve tanımın değiştirilmesi olduğunu söyledi.  Üçüncü konuşmacı, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şube Başkanı Alper Akçam, “Tarım-Sanayi İkileminde Eğitim Kültür ve Edebiyatımız” başlığı altında Osmanlı çöküşünden başlayarak bugüne kadar egemen olan üretim biçimleri ve buna koşut yürüyen eğitim-kültür politikalarını çözümlemeye, edebiyat tarihindeki gelişmelerle arka planda yaşananları görünür kılmaya çalıştı. Tarım öncelikli toplumda öne çıkan köy ve köylü sorunlarının Köy Enstitüleri’nin de devreye germesiyle gerçekçi ve çoğul bir edebiyatı doğurduğunu, sanayileşme ile birlikte ezbercilik ve itaatin öne çıktığını, postmodern çağda ise üretimin yerine tüketimin öncelendiğini, edebiyatın da kendi imge yapısını boşluğa dönüştürdüğünü vurguladı. Yeniden doğaya ve toprağa dönüşün sağlanmasını, bu doğrultuda Latin Amerika’dan gelen seslere kulak verilmesi gerektiğini söyledi. Son konuşmacı, Eğitim Bilimleri Çağdaş Gençlik Topluluğu Başkanı Bora Küçükyavuz, bir öğretmen adayını bekleyen sınavlar sisteminden söz etti ve kendi yaşam deneyimi ışığında eğitimde gördüğü aksaklıklar üzerine içtenlikli bir konuşma sundu. Toplantıya çok sayıda öğrenci katıldı ve konuşmaları ilgiyle izledi…    

CILAVUZ KÖY ENSTİTÜSÜ, CILAVUZ KİTABIYLA ANKARA’DA ANILDI

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi öncülüğünde, Dursun Akçam Kültür Ve Sanat Vakfı, Eğitimciler Derneği  (Eğit-Der), Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Çağdaş Gençlik Topluluğu, Ardahan İli Kalkınma Vakfı, Kars Demokrat Dernekler Federasyonu, Kars Ardahan Iğdırlılar Birliği Dayanışma Platformu, Göle Kültür Ve Dayanışma Derneği, Ardahan İli İncedere-Güneşgören-Koyunpınar Köyleri Kültür Ve Yardımlaşma Derneği, YAPIDER, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen CILAVUZ’DAN GEÇERKEN başlıklı toplantı 14 Ocak 2012 Cumartesi günü, İMO, Teoman Öztürk Salonu’nda gerçekleştirildi. YKKED Ankara Şube Başkanı Alper Akçam’ın açış konuşmasından sonra düzenleyici ve katılımcı örgütler adına birer konuşma yapıldı. CILAVUZ KÖY ENSTİTÜSÜ kitabı yazarı Doç. Dr. Firdevs Gümüşoğlu, halkbilimci, şair Metin Turan ve Alper Akçam’ın katıldıkları söyleşi sırasında Cılavuz Köy Enstitüsü ile ilgili fotoğraflar gösterildi. Firdevs Gümüşoğlu’nun kitabın yazılış öyküsünü anlattığı ve kitapla ilgili bilgi verdiği söyleşide, Metin Turan, Cılavuz Köy Enstitüsü’nden yetişmiş öğretmenlerin yöre folkloruna, kültürüne katkılarını anlattı. Alper Akçam’ın Dursun Akçam ve Ümit Kaftancıoğlu’nun edebiyat alanındaki yerine değinen kısa konuşmasından sonra Cılavuz çıkışlı öğretmenler sahneye çağrılarak kendilerine birer kırmızı karanfil sunuldu. Toplantı, Barış Kocaoğlu ve Ulaş Akyol’un müzik dinletisi ile kapatıldı… İkinci toplantı 15 Ocak 2012 Pazar günü, Eryaman II. Etap’taki Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapıldı. Doç. Dr. Firdevs Gümüşoğlu’nun fotoğraflar eşliğinde yaptığı Cılavuz sunumu soğuk hava ve yağan kara karşın toplantıya gelmiş çevre yerleşikleri tarafından ilgiyle izlendi. Toplantı bitiminde kısa süreli bir müzik dinletisi gerçekleştirildi. Her iki toplantı sonunda da Firdevs Gümüşoğlu Cılavuz kitabını imzaladı. 

  YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ KÖY ENSTİTÜLERİ’NİN 72. KURULUŞ YILINI BİR DİZİ ETKİNLİKLE KUTLADI 

YKKED Ankara Şubesi’nin 72 yıl etkinlikleri 14 Nisan Cumartesi Eğitim-Sen Kayseri Şubesi’nin düzenleyicisi olduğu, “KÖY ENSTİTÜLERİ’NDEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM” başlıklı panel ve Dursun Akçam Belgeseli gösterimi ile başladı. YKKED Ankara Şube Üyesi, eski parlamenter Mustafa Gazalcı ve YKKED Ankara Şube Başkanı Alper Akçam’ın konuşmacı oldukları panelin yöneticisi Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal idi. Kayseri Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu tamamen dolmuştu. Toplantı bitiminde Mustafa Gazalcı ve Alper Akçam kitaplarını imzaladılar. YKKED Ankara Şubesi’nin izleyen etkinlikleri 17 Nisan 2012 Salı günü ODTÜ Endüstri Mühendisliği A3 Kırmızı Amfi ve 20 Nisan Cuma günü Mamak Halkevi’nde yapılan Köy Enstitüleri ve Halk Kültürü başlıklı söyleşiler oldu. Her iki söyleşide de Prof. Dr. Oğuz Makal’ın hazırladığı, “Ülkeyi Kucaklayan Adam: Tonguç” belgeseli izlendi. Köy Enstitüleri'nin 72. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri Hasanoğlan Şenliği ile taçlandı. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Ankara Şubesi'nin de düzenleyicisi ve katılımcısı olduğu, HASANOĞLAN ÇALIŞMA GRUBU bileşenlerinden Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği öncülüğünde, YAPIDER, Ankara Sokak Sanatları Atölyesi (ASSA), TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nin de etkin yer aldıkları HASANOĞLAN ONURUMUZDUR başlıklı etkinlik, geniş katılımla, coşkuyla, heyecanla gerçekleştirildi.

Hasanoğlan Köy Enstitüsü kalıtı, kavruk Anadolu çocuklarının kendi elleriyle kurdukları Amfi Tiyatro'da gerçekleşen etkinlikte, yerleşkede eğitimi sürdüren Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Lisesi öğrencileri de koroları ve tiyatro oyunları ile katılımcı oldular.

Öğrencilerin sahneledikleri Boşanma Davası adlı oyun izleyenler tarafından ilgiyle ve beğeniyle izlendi. Öğrencilerin yer aldığı koro, halk türküleri seslendirdi.

Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği Seğmen Ekibi, Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) Orkestrası, Yenimahalle Belediyesi TUBİL Halk Dansları Topluluğu, Ses Ver Sus Vokal Topluluğu, Ankara Sokak SBanatları Atölyesi Canlı Heykel ve Drama Ekibi, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Halk Müziği Sanatçıları'nın birbirinden güzel gösteri ve paylaşımlarına izleyenler de coşkuyla katıldılar...

Davul zurnayla toplu halay eşliğinde açılan ve bitirilen etkinlikte, YKKED Ankara Şube Başkanı aşağıdaki konuşmayı yaptı: HASANOĞLAN ONURUMUZDUR! 1941 yılının Temmuzu’ydu. II. Dünya Savaşı’nın kıtlık, yokluk, açlık yılları… Anadolu’nun tam on dört yöresinden yüzleri gün yanığı, kavruk bebeler toplandı Hasanoğlan’a. Önce Kepirtepeliler geldi Rumeli havasıyla, sonra Karadeniz dalgalarından bir ses Beşikdüzü, Kars Cilavuz’dan yayla rüzgârı, kır çiçeklerinin kokusu; Kayseri Pazarören’den Lâdik’e; Anadolu halaya durdu sanki… Çadırlar kurdular öbek öbek. Sırtlarıyla taşıdılar kayaları. Taş kırdılar… Lalahan’dan istasyonu olmayan Hasanoğlan’a raylar üstünde kalas çektiler elleriyle. Dağları yardılar kazma kürekle; kilometrelerce öteden, Hasan Dağı’ndan su getirdiler. Kendi okul yapılarını kurdular… İşlikler, tiyatrolar, Hasanoğlan köylüsünün de yararlanacağı hamamlar… Sonra hem okumaya, hem iş görmeye durdular. Horon vurdu kemençeler: “Sis dağının başında horona bak horona/ Tonguç babayı da istiyoruz horona!” “İş içinde, iş için eğitim, yaparak, yaşayarak öğrenme” demişti Tonguç babaları. Hem çalıştılar; ekin ektiler, tarla biçtiler, inek sağdılar, bahçeler, fidanlıklar kurdular. Köylülerle birlikte şenlik ateşleri yaktılar hafta sonları. Ceketlerini ters çevirip, yüzlerini boyayıp gönül dolusu güldüler. Kıyasıya eleştirdiler gördükleri yanlışı, eğriyi… Sonra dağıldılar Anadolu’ya birer ateş topu, birer gün yalımı olarak… O günden bu güne… Tam 72 yıldır, Hasanoğlan bir bilim ve aydınlık ocağı olarak yaşıyor. On binlerce öğretmen, on binlerce özgür yürek, ülkesini, yurdunu seven aydın yetiştirdi Hasanoğlan. Bugünü Tonguç babamıza armağan ediyoruz; o doğum günü bile belli olmayan köy çocuğuna. 17 Nisan Tonguç’a armağan! Onun doğum günü olsun… Onurumuzdur Hasanoğlan! Gururumuz, sevincimiz, yürek vurgunu olduğumuz yer! Dünya durdukça yaşasın! Dünya durdukça ışık saçsın… Kutlu olsun 17 Nisan ve Hasanoğlan… YKKED Ankara Şubesi’nin 72. Yıl etkinlikleri 26 Mayıs Cumartesi günü Ardeşen Kültür Derneği ile birlikte düzenlenen "BEŞİKDÜZÜ'NDEN ANKARA'YA BİR ANIT ÖĞRETMEN: ŞİNASİ ESKİÇIRAK ve KÖY ENSTİTÜLERİ" başlıklı toplantı ile devam etti.      

YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ  ODTÜ’DE “19 MAYIS GENÇLİK ŞENLİĞİ”NE KATILDI  

YKKED Ankara Şubesi üyeleri ODTÜ’de yapılan “19 MAYIS GENÇLİK ŞENLİĞİ”ne katıldı. Saat 10.00’da ODTÜ A1 kapısında buluşan dernek üyeleri buradan ODTÜ Stadyumu’na kadar oluşturulan yürüyüş kolunda yerini aldı. YKKED flaması ve üyeleri izleyiciler tarafından alkışlarla karşılandı…      

BABA TONGUÇ VE HASAN ÂLİ YÜCEL ANMALARI

YKKED Ankara Şubesi, 2011 ve 2012 yılları içerisinde Köy Enstitüleri’nin kurucusu Baba Tonguç ve Cumhuriyet Tarihinin devrimci Maarif Vekili, Köy Enstitülerine büyük emekleri geçen Hasan âli Yücel’i ölüm tarihlerinde saygıyla andı.  İsmail Hakkı Tonguç’un, ölümünün 52. yılında Ankara’da yapılan etkinlik saat 12.00’de Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki gömütü başında yapıldı. Hasanoğlan ve değişik Köy Enstitüleri’nden getirilmiş toprak ve güllerle bezenmiş olan Tonguç’un mezarı başında Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği üyeleri, öğretmenler ve aydınlar sırayla söz alarak duygularını dile getirdiler; Tonguç Baba’yı günümüzde anma ve onun kalıtını bugünlere taşımanın önemine vurgu yapıldı. Yazar Remzi İnanç, konuşmasında Köy Enstitüleri’nin kapatılmasında CHP’nin de en az Demokrat Parti kadar günahı olduğunun unutulmaması gerektiğini anımsattı.  Hasanoğlan Çalışma Grubu’nun düzenlediği ikinci anma izleği TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Salonu’nda gerçekleştirildi. YKKED Ankara Şubesi, Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği, YAPIDER, Ankara Sokak Sanatları Atölyesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin birlikte düzenlediği etkinliğin açılışını Ali Alp Metin öğretmen mandolinle Ziraat Marşı’nı çalarak yaptı. Hasanoğlan Çalışma Grubu adına TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi üyesi Adnan Zeytinci’nin konuşmasından sonra Prof. Dr. Oğuz Makal’ın hazırlamış olduğu “ÜLKEYİ KUCAKLAYAN ADAM: TONGUÇ” belgeseli izlendi. YKKED Ankara Şube üyesi ve Hacettepe Üniversitesi doktora öğrencisi Özgür Aktaş’ın yaptığı “Yabancı Uzman Gözüyle Tonguç” başlıklı konuşmada, ABDli uzman Fay Kırby’nin bakış açısından Tonguç ele alındı, çeşitli yönleriyle değerlendirildi. YAPIDER üyelerinin hazırladıkları canlandırma, Akpınar Köy Enstitüsü çıkışlı Aydın İpek öğretmenin yaptığı konuşma, okuduğu şiir, Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği’nden Tülay Atasever, Gülfem Sancak ve Haydar Yüksekdağ’ın şiir ve okuma parçaları ile etkinlik sürdü. İzleyicilerden söz alarak duygu ve düşüncelerini dile getirenler oldu, YKKED Ankara Şube üyesi Ceren Şahin’in sunuculuğunu yaptığı izlek Barış Kocaoğlu’nun gitar, Ali Alp Metin’in mandolinle çaldığı ve salondaki izleyenlerin hep birlikte katıldıkları türküler ile kapatıldı.        
Cumhuriyet eğitim tarihinin önemli eğitim bakanlarından Hasan Âli Yücel de, ölümünün 62. Yıldönümünde, 26 Şubat 2013 tarihinde derneğimizin etkin olduğu bir toplantıyla anıldı.
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi, Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından birlikte düzenlenen etkinlik, 26 Şubat 2013 Salı günü, saat: 18. 30’da, İnşaat Mühendisleri Odası’nın Necatibey caddesinde bulunan salonunda, Hasanoğlan Çalışma Grubu adına Adnan Zeytinci’nin yaptığı konuşma ile başladı.
Prof. Dr. Zeki Arıkan’ın hazırladığı, Hasan Ali Yücel’i anlatan belgeselin ardından “Hasan Ali Yücel’den Günümüze Kültür ve Eğitimimiz” konulu açık oturum düzenlendi. Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunlar Derneği Başkanı Nermin Yıldırım’ın yönettiği açık oturumda, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Görevlisi Dr. Niyazi Altunya, aynı fakültenin öğretim görevlisi ve Unesco Komite üyesi Doç. Dr. Haluk Erdem, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şube Başkanı Dr. Alper Akçam birer konuşma yaptı.
Konuşmalarda Hasan Ali Yücel'in bugün savaş kışkırtıcılığına alet edilmeye çalışılan Batı ve Doğu kültürleri arasında kurmaya çalıştığı kültür köprüsü, Köy Enstitüleri ve Anadolu Aydınlanmasındaki büyük emeğine duyulan saygı yinelendi. Hasan Ali Yücel tarafından çıkarılan üniversite yasası uyarınca doğrudan oyla yapılan rektör seçimini hükümetin desteklediği Abdülkadir Noyan değil, Şevket
Aziz Kansu'nun kazanmış olması, 2010 Türkiyesi'nde ise atamayla göreve gelmiş Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmet Pakdemirli'nin demokratik haklarını kullanmak isteyen öğrencilere "buranın yetkilisi benim; atarım hepinizi üniversiteden" demesi vurgulandı. Bu tablo karşısında bile, işi gücü bırakıp "Erken Cumhuriyet Dönemi Kültür ve Eğitim Politikaları"nı otopsi masasına yatırmaya kalkışan liberal aydınların yüzsüzlüğü dile getirildi.    

2012 GÜZ DÖNEMİ ÇALIŞMALARI

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Ankara Şubesi, çok yoğun geçen 2012 güz dönemi çalışmalarına, “Cılavuzlu Yiğit”, Kafdağları’nın Çarıklı Çocuğu” Dursun Akçam’ı 9. Ölüm yıldönümünde anarak başladı. Dursun Akçam’ın 9. ölüm yıldönümünde yapılan anmalarda öncülüğü Ardahan almıştı… İlk tören, 21 Eylül Cuma günü saat 18.30’da Ardahan’da onun anısına kurulmuş Dursun Akçam Kültürevi’nde gerçekleştirilmişti. Burada yapılan toplantıda Cılavuz Köy Enstitüsü’nden Dursun Akçam’ın okul arkadaşı Kazım Arıcı, Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı Müdürü Metin Onay, Eğitim-Sen Ardahan temsilcisi, öğretmen Zafer Yıldız birer konuşma yapmışlar, Ardahanlı şair Erbay Kara, onun anısına şiirler okumuştu. Prof. Dr. Oğuz Makal ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği tarafından yapılmış Dursun Akçam Belgeseli’nin izlenmesinden sonra Deniz Dark ve Ardahanlı arkadaşlarının oluşturduğu Grup Zemheri, halk türküleri ve özgün müzik parçalarından oluşan bir müzik dinletisi sunmuştu… Dursun Akçam’ı anma törenlerinin ikincisi, 22 Eylül Cumartesi günü, Ankara’da, Karşıyaka’daki mezarı başında yapıldı. Dursun Akçam’ın dostlarının, akrabalarının katıldığı törende Dursun Akçam’ın kadim dostu, felsefeci yazar Vecihi Timuroğlu, halkbilimci yazar, Ürün Yayınları sahibi, Folklor Edebiyat Dergisi genel yayın yönetmeni Metin Turan, Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı ve Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Ankara Şube Başkanı, yazar Alper Akçam birer konuşma yaptılar. Dursun Akçam anısına yapılan son tören 1960-1964 yılları arasında görev yaptığı, 1962 yılında Ankara’da Kırıkkaleli öğretmen arkadaşlarıyla birlikte ilk öğretmen yürüyüşünü gerçekleştirdiği, TÖDMF ve TÖS Merkez Yürütmesine seçildiği, yazdığı röportaj ve öykülerle ödüller almaya başladığı Kırıkkale’de gerçekleştirildi. Kırıkkale Eğitim Sen salonunu tıka basa dolduran öğretmen ve dostlarına önce Eğitim Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Şahin seslendi. Daha sonra Oğuz Makal’ın hazırladığı “Kafdağı’nın Ardındaki Dursun Akçam” adlı belgesel izlendi.  Vecihi Timuroğlu ve Alper Akçam’ın onun edebiyatçı kimliği üzerine yaptıkları konuşmalardan sonra anma toplantısı bitirildi. Eğitim-Sen Kırıkkale Şubesi ve YKKED Ankara Şubesi’nin, Kırıkkale Eğitim Sen Şube salonunda düzenledikleri toplantıya yoğun bir ilgi vardı. Önce Oğuz Makal tarafından hazırlanmış “Kafdağı’nın Ardındaki Dursun Akçam” belgeseli izlendi. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi, Ekim ayı içinde alanlarda Cumhuriyet’i kutlama çağrısı yapan Ulusal Eğitim Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi demokratik kitle örgütleriyle birlikte ortak bir çalışmaya katıldı. Hem 29 Ekim’de yapılan Cumhuriyet yürüyüşüne, hem de 10 Kasım’da Anıtkabir’de yapılan Atatürk’ü özgürce ve “anti-emperyalist” bir ruhla anma etkinliğine yoğun bir şekilde katılım sağlandı. 5-6 Kasım 2012 günü Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Cumhuriyet Gazetesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi GETA (Gelişme ve Toplum Araştırmaları Merkezi) tarafından düzenlenen “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’ten Osmanlı’ya mı?” başlıklı sempozyum konuşmacılarından birisi de YKKED Ankara Şubesi Başkanı Alper Akçam idi. Alper Akçam, “Topraktan Boşluğa” başlıklı konuşmasında Köy Enstitüleri kuruluş süreciyle birlikte edebiyat alanında yaşanan gelişmeleri anlattı, günümüz edebiyat dünyasına eleştirel bir yaklaşım sundu. 22 Kasım 2012 Perşembe günü, YKKED Ankara Şubesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Çağdaş Gençlik Topluluğu ile birlikte, A. Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Hasan Âli Yücel Salonu’nda "KÖY ENSTİTÜLERİNDEN GÜNÜMÜZE EĞİTİMDE NEREDEYİZ?" başlıklı bir toplantı düzenledi. Prof. Dr. Oğuz Makal’ın hazırladığı “Ülkeyi Kucaklayan Adam: Tonguç” belgeselinin izlenmesinden sonra, önce Cılavuz Köy Enstitüsü çıkışlı öğretmen Perihan Akçam Köy Enstitüsü’ne gidişini ve oradaki yaşamını, gördüğü eğitimi anlattı. YKKED Ankara Şube üyesi Dr. Niyazi ALTUNYA, “Köy Enstitüleri’nden Günümüze Eğitim” başlıklı bir konuşma yaptı. Son konuşmacı A. Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi öğrencisi, Çağdaş Gençlik Topluluğu ve aynı zamanda YKKED Ankara Şubesi üyesi olan Buket Sağsöz idi. Buket Sağsöz, eğitimde uluslar arası başarılarıyla tanının Finlandiya ile Türkiye eğitim sistemleri arasındaki farklılığı vurguladı. 23 Kasım günü, Ankara Üniversitesi Hasan Âli Yücel Salonu’nda, YKKED Ankara Şube üyesi Doç. Dr. Haluk Erdem’in düzenleyici olarak yer aldığı “Dünya Felsefe Günü ve Dünya Öğretmenler Günü” etkinliği vardı. Türkiye Felsefe Kurumu ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen etkinliğin başlığı “Günümüz Eğitim Sorunları Karşısında Felsefe ve Sanat” idi. Felsefe içerikli oturumda Doç. Dr. Haluk Erdem konuşmacı idi. Eğitim başlıklı oturumun başkanlığını YKKED Ankara Şube Başkanı Alper Akçam yaptı. 24-25 Kasım 2012 günleri, Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde, YKKED Ankara Şubesi’nin de düzenleyicileri arasında yer aldığı “ULUSAL EĞİTİM KURULTAYI” gerçekleştirildi.  İki gün boyunca birçok öğretim görevlisi ve uzmanın katıldığı, birbirinden ilgi çekici ve bilgilendirici bildirilerin sunulduğu kurultayda, YKKED Üyesi Doç. Dr. Haluk Erdem, YKKED üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Kamu Yönetimi doktora öğrencisi Özgür Aktaş, YKKED Ankara Şube üyesi öğretmen Rukiye Baltacı birer konuşma yaptılar. “4+4+4, Eğitimde Nereye?” başlıklı oturumun başkanlığını Alper Akçam yaptı.  

EĞİTİME YÜKLENEN SİYASAL İŞLEVLER VE KÖY ENSTİTÜLERİ   Y

KKED Ankara Şubesi’nin 2012 güz döneminde düzenleyicisi olduğu son etkinliğin başlığı, Eğitime Yüklenen Siyasal İşlevler Ve Köy Enstitüleri idi. Hacettepe üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu ile birlikte düzenlenen etkinlik Beytepe’de, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Tuğrul Çubukçu Salonu’nda yapıldı. “Ülkeyi Kucaklayan Adam: Tonguç” belgeselinin izlenmesinden sonra YKKED Ankara Şube Başkanı Alper Akçam bir saate yakın bir sunumda Köy Enstitüleri kuruluş sürecini anlattı; arkasından, günümüzde “Erken Cumhuriyet Dönemi Kültür Eğitim Politikaları”na yönelen eleştirilerin arkasındaki emperyal niyetleri ortaya koydu. Salonu dolduran öğrencilerin ilgiyle izlediği ve etkin olarak katıldığı sunum sonunda gelen sorularla konu ayrıntılarıyla sergilenmiş oldu.     

ULUSAL EĞİTİM KURULTAYI  

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği  (YKKED) Ankara Şubesi’nin diğer demokratik kitle örgütleriyle birlikte yürüttüğü çalışmalardan birisi de Ulusal Eğitim Kurultayı oldu. 24-25 Kasım 2012 tarihlerinde Ankara Barosu Salonu’nda toplanan kurultay hazırlıkları sırasında YKKED Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Hatice Naziker etkin bir şekilde yer aldı. Derneğimiz, üyelerinden H. Haluk Erdem, Özgür Aktaş, Rukiye Baltacı’nın konuşmacı, Alper AKÇAM’ın oturum yöneticisi olduğu oturumlarda Köy Enstitüleri anıtsal geçmişiyle günümüz arasındaki bağlantıları görmeye ve göstermeye çalıştı. Kurultayın diğer düzenleyicileri, Bilim ve Ütopya Kooperatifi  (BİL-KOOP), Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED), 5. Tüm Öğretim Elemanları Derneği  (TÜMÖD) ve Ulusal Eğitim Derneği (UED) idi… İki günlük kurultay boyunca oldukça bilgilendirici konuşmalar yapıldı, salonu dolduran dinleyiciler de coşkulu bir biçimde katılımcı oldular.

  3.3.2013, SAAT 13.00, BİRLEŞEN GÜÇ!   KARANLIĞA KARŞI HAKLARIMIZ İÇİN YURTTAŞ BULUŞMASI!  

Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği, Dil Derneği ve Cumhuriyet Kadınlar Derneği’nin başını çektiği, Eğitim birliğini, Hilafet’in kaldırılmasını amaçlayan Üç Devrim Yasası’nı ve yurttaş haklarını anımsatma amaçlı mitinge hazırlık aşamasından başlayarak etkin bir biçimde katılmak için çaba göstermiştir. Sonuçta, derneğimizin bir avuç üyesinin Tandoğan’da dernek pankartıyla yer alması, katılımcı arkadaşlar için onur, bu mitinge katılmayan 90’ın üzerindeki üyemiz için de bir eksiklik olduğu inancındayız.
  
      DERNEK BULUŞMALARI

Dernek çalışmaları sırasında yönetim kurulunun karşılaştığı en önemli sorunlar üye ilgisizliği ve parasızlık olmuştur. Sınırlı olanaklarla önemli etkinlikler gerçekleştiren ve Ankara kamuoyunda saygın bir yer edinmiş bulunan YKKED Ankara Şubesi’nin sayıları yüz dolayında olan (son dönemde bir ayıklama ile sayı 97’ye düşmüştür) üyelerinden ancak iki elin parmaklarını geçmeyen sayıdaki arkadaşımız dernek çalışmalarına katılmakta, ödenti toplanması büyük çabalarla gerçekleştirilebilmektedir. Yönetim Kurulumuz, hem üyeler arasındaki ilişkileri canlandırabilmek, hem dernek çalışmalarını üyelere ve dostlara yakından duyurabilmek, hem de küçük bir gelir sağlayabilmek için geçtiğimiz iki yıl içinde üç kez yemekli toplantı düzenlemiştir. 15 Ekim 2011, 16 Mart 2012 ve 01 Haziran 2012’de yapılan bu toplantılarda ilginin azalması ve davetiye dağıtımı konusunda karşılaşılan güçlükler nedeniyle yaklaşık on aydır bu konuda da bir girişimde bulunulamamıştır.      

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM HAZIRLIKLARI

YKKED Ankara Şubesi Yönetim Kurulu 17 Nisan Köy Enstitüleri kuruluş yıldönümüne gelen haftada yapılacak çalışmalara çok önceden başlanmış ve şimdiden üç büyük etkinliğin düzenleyicisi olarak yer almış bulunmaktadır. 19 Nisan 2013 Cuma günü Batıkent’te, 20 Nisan Cumartesi günü Polatlı’da, yerel Atatürkçü Düşünce Derneği ile birlikte, KÖY ENSTİTÜLERİ’NDEN GÜNÜMÜZE KÜLTÜR VE EĞİTİMİZ başlıklı etkinlikler düzenlenmiştir. 21 Nisan Pazar Günü Hasanoğlan’da Hasanoğlan Öğretmen Okulu Mezunları Derneği ve Hasanoğlan Çalışma Grubu ile birlikte yapılacak Hasanoğlan Şenliği, Hasanoğlan Köy Enstitüsü Amfi Tiyatro’da kitlesel bir şenlik olarak gerçekleştirilecektir.   Tüm üyelerimiz ve dostlarımızla birlikte Hasanoğlan’da bir kez daha buluşmayı umuyoruz. Yeni seçilecek kurullarımıza başarı dileklerimizle.  
05 MART 2013       
A. Alper AKÇAM (Başkan)    Rahile ŞAHİN (Başkan Yardımcısı)  Binnur ARICI (Sekreter Üye)         Yasemen R. ÇINAR (Sayman Üye)       Hatice Naziker (Üye)      Ali Güven (Üye)       Ulvi Çelikoğlu (üye)